X Małopolski Festiwal Smaku
Już wszystkie półfinały za Nami, było ich siedem, a ja miałem przyjemność wzięcia udziału w aż pięciu. To było pięć wspaniałych niedziel pełnych dobrego smaku i świetnej zabawy. Pod tym adresem możecie pooglądać ciekawe materiały video i fotorelacje z tych imprez http://malopolskakuchnia.pl !!! W Oświęcimiu wraz z kucharką z La Ro - Rozalią, moją uczennicą, a także zastępcą Szefa Kuchni z Diabelskiej Karczmy w Kobiernicach urządziliśmy wspaniały pokaz podczas, którego przygotowaliśmy:
Na przystawkę - Cieniutkie plasterki surowego combra z sarny macerowanego w świeżym rozmarynie i lubczyku podane w towarzystwie marynowanych rydzów, gruboziarnistej soli z Wieliczki i młotkowanego czarnego pieprzu.
Unikalnymi dodatkami w tej kompozycji były grzanki z chleba pieczonego na żytnim zakwasie o aromacie siana, syrop z młodych pędów sosny a także truskawkowo-miętowa emulsja żelowa.
Natomiast daniem głównym była - Wędzona dymem czereśniowym i aromatem siana kiełbasa z sarny o farszu wzbogaconym borowikami smażonymi na maśle podana na sosie z kurek i miodu stokrotkowo-mniszkowego.
Do tego żółtko kaczego jajka zamknięte w cieście lubczykowym i wyserwowane w postaci domowego pieroga.
Całość smakowo została wzbogacona karmelizowanymi młodymi cebulkami oraz ziemią jadalną z suszonych polskich pomidorów ...
... brzmi dobrze, nie ? :) ... a teraz finał, już 23 i 24 sierpnia w Krakowie na Placu Wolnica. Zapraszam !!!
Na finale przygotujemy Deskę Małopolskich Rarytasów. Znajdą się na niej między innymi - smażony na klarowanym maśle filet z młodzika, tatar z serca sarny, suszona na wolnym powietrzu polędwica wołowa i wiele innych przysmaków ;)
A już niedługo kilka recenzji z miejsc, które odwiedziłem na zasłużonym urlopie :D
P.S. 1 - “ARKADIA Pub & Resto” - ul. Zaborska 40 - będziemy pamiętać [*] :D
P.S. 2 - “IZMIR KEBAP Oryginalny Turecki Kebap” - ul. Dąbrowskiego 8 a - będziemy pamiętać [*] :(
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz